UM Jastrzębie-Zdrój: Trzeba wejść w coś na 100%, aby przekonać się jak dobrze smakuje
Choć ma zaledwie 11 lat, już od 7 trenuje taniec. Kamil Dominik został Mistrzem Polski w dyscyplinie Modern & Contemporary dance.
Dzięki zwycięstwu podczas Mistrzostw Polski w Janowie Podlaskiem __ młody jastrzębianin zakwalifikował się do Mistrzostw Europy i Świata. We wrześniu będzie reprezentował miasto i Polskę w Macedonii, a w grudniu w Egipcie.
Można śmiało powiedzieć, że Kamil tańczy od urodzenia.
_ Jeszcze w łóżeczku niemowlęcym podrygiwał do muzyki, której w jego domu było dużo. Tata Kamila był DJ-em, więc muzyka grała w domu całe dnie, a Kamil się do niej kiwał”_
wspomina mama Kamila.
Na zajęcia taneczne zaczął uczęszczać w wieku 4 lat, jednak wtedy tylko siedział i obserwował inne dzieci.
_- Kiedy na koniec roku szkolnego zrozumiał, że to ostatnie, pożegnalne zajęcia,_Kamil wstał, ustawił się w pierwszym rzędzie i zatańczył cały układ. Zapamiętał wszystko!
mówi Klaudia Dobrowolska, instruktorka chłopca.
Każdy sezon taneczny rozpoczyna we wrześniu. Wtedy razem z instruktorką ustalają cele, które chcą osiągnąć. W tym roku był to między innymi sam udział w Mistrzostwach Polski. Tam Kamil nie tylko zaprezentował swój taniec, ale zdobył pierwsze miejsce.
Kamil trenuje aż pięć razy w tygodniu.
- Trzeba wejść w coś na 100%, aby przekonać się jak dobrze smakuje
przekonuje Klaudia Dobrowolska.
Teraz czekają go pierwsze zagraniczne zawody udział w Mistrzostwach Europy i Świata, gdzie będzie mógł zmierzyć się z najlepszymi tancerzami na świecie.
Modern& Contemporary dance to styl taneczny, który cechują dynamiczne wyskoki i pady oraz figury jazzowe z izolacjami ciała. Współdziałanie z siłą grawitacji, czyli balansowanie między stanem równowagi a upadkiem, izolacja ruchu, wykorzystanie pędu ciała, nagłe zmiany pozycji i kierunku, floorwork. Ale przede wszystkim to styl tańca, który pokazuje emocje tancerza, jego serce i przekazuje historię ruchem.
Urząd Miasta Jastrzębie-Zdrój, jastrzebie.pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci/aktualnosc/trzeba-wejsc-w-cos-na-100-aby-przekonac-sie-jak-dobrze-smakuje
Autor: krystian