UM Jastrzębie-Zdrój: Kulinarny sukces uczniów Korfantego”
Sztuka na talerzu” to konkurs gastronomiczny inspirowany dziełami sztuki, a dokładnie malarstwa, jaki odbył się w ostatni weekend (10-11 września) w Tychach.
Z tym niełatwym zadaniem najlepiej poradzili sobie uczniowie Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego, zajmując pierwsze miejsce.
Czy można stworzyć danie kulinarne inspirowane malarstwem awangardowego twórcy Zdzisława Beksińskiego? Jak przełożyć na talerzu to oryginalne i sugestywne malarstwo? Właśnie przed takim zadaniem zostali postawieni młodzi adepci sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych. Zwycięsko z tej próby wyszli uczniowie Korfantego” - technikum gastronomicznego: Agata Musioł i Tomasz Pisarek z klasy 4. Organizatorem przedsięwzięcia była Nieformalna Grupa Kulinarny Ogień” we współpracy z Zespołem Szkół Nr 7 w Tychach oraz Browarami Obywatelskimi w Tychach.
Oprócz konkursu dla młodzieży można było zobaczyć bitwę kulinarną, w której wzięli udział, uczestnicy programu MasterChef Junior, blogerzy kulinarni oraz uczniowie. Było więc to prawdziwe gastronomiczne święto.
Uczniowie ZS Nr 2 - Technikum Gastronomiczne - przygotowali swoje propozycje pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych pani Ewy Goraus. Wspólnie ustalili, że będzie to zakąska w postaci musu z wątróbki, konfitury z cebuli, jadalnej ziemi, tiulu oraz sosu jeżynowego. Daniem głównym był gołąb na kaszotto a deserem fondant czekoladowy z sosem wiśniowym. Konkursowe zmagania trwały trzy godziny. Przez ten czas trzeba było dopracować każdy kulinarny szczegół, ale nie mniej istotna była warstwa wizualna. Wszak dobrze podane dania mogą budzić skojarzenia z dziełem sztuki.
- Nasi uczniowie Agata i Tomasz mają predyspozycje kulinarne. Są w 4 klasie i kończą szkołę, ale chętnie brali udział w innych tego typu przedsięwzięciach. Mnie, jako ich nauczyciela, cieszy to, że oboje wiążą swoją przyszłość z gastronomią. Tomek jest dobry w sushi, natomiast Agata znajduje się szczególnie w cukiernictwie. Egzamin z przedmiotów zawodowych zdali na 100 %
- mówi Ewa Goraus, nauczyciel Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju.
Agata Musioł i Tomasz Pisarek prezentują się również za granicą. W ubiegłym roku szkolnym wzięli udział w Bohumińskim Grillowaniu i sklasyfikowano ich wśród najlepszych zawodników.
Warto dodać, że technikum gastronomiczne w Korfantym” to uznana szkoła gastronomiczna w regionie. Uczniowie często plasują się na czołowych miejscach w konkursach kulinarnych. Ostatnie wyniki z egzaminów zawodowych potwierdzają wysoki poziom, gdyż zdało je 100 % uczniów. Można powiedzieć, że przepis na dobrego gastronoma zaczyna się od tego, aby chcieć przyrządzać potrawy, jednocześnie nie bojąc się eksperymentowania na nich. Zawsze można odkryć coś nowego w tradycyjnych, przepisach znanych od lat.
Informacja nadesłana
Urząd Miasta Jastrzębie-Zdrój, jastrzebie.pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci/aktualnosc/kulinarny-sukces-uczniow-korfantego
Autor: krystian