
W taki dzień jak dziś śmiało i bez wyrzutów sumienia możemy zajadać się pączkami, a przy tym nie liczyć kalorii! Tłusty Czwartek to święto bardzo lubiane przez Polaków. Nie od dziś wiemy, że najlepsze pączki to te zrobione w domowym zakątku. Z tej okazji postanowiliśmy odwiedzić Koło Gospodyń Wiejskich Borynia-Skrzeczkowice. Panie Urszula i Wanda zdradziły nam przepis na puszyste, śląskie kreple.
PRZEPIS:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 50 g cukru
- 120 ml mleka
- 4 żółtka
- ½ łyżeczki cynamonu
- 50 g masła – roztopionego, przestudzonego
- 15 ml spirytusu
- olej do pieczenia
Robimy rozczyn i odstawiamy na 15 minut
Mąkę przesiewamy dodajemy rozczynu + mleko (ciepłe) + 2 łyż. cukru + cukier waniliowy + żółtka + masło + resztę cukru + spirytus
Wyrabiamy ciasto. Jak jest zbyt luźne, klejące dodajemy mąki. Wyrabiamy je do momentu „suchej ręki” czyli tak, żeby się nie kleiło. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-50 minut.
Zagniatamy, dzielimy na 1-12 części i formujemy kulki do których dodajemy powidła.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie pieczemy na oleju i smalcu.
Gotowe, smacznego!


