Finał regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozstrzygnięty. Miód leśny od Hanny i Karola Pnioków Pasieka Pszczela z I nagrodą.

Zdjęcie przedstawia słoiki z miodem.

W chorzowskim skansenie odbyła się 22. edycja Konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy, w którym wzięło udział 7 ekip oraz Konkursu na najlepszą potrawę regionalną, gdzie w 4 kategoriach zgłoszonych zostało aż 49 produktów.

Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. W tym roku komisje miały trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom potraw i produktów. Dlatego w części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród komisja przyznała wyróżnienie, a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia

– czytamy na stronie Śląskiego Urzędu Marszałkowskiego.

W konkursie „Nasze Kulturalne Dziedzictwo – Smaki Regionów” kategoria Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkategoria Miody I nagrodę zdobyły 2 pasieki: Hanna i Karol Pniok Pasieka Pszczela za miód leśny oraz Ewa Zawadzka Nawłociowa Pasieka za miód wielokwiatowy.

Mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w prestiżowym konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", gdzie udało się zdobyć I NAGRODĘ w naszej kategorii Miodów. Wyróżnienie to było dla nas sporym zaskoczeniem. Kategoria była mocno obsadzona. Poziom konkursu z racji jego rangi podczas każdej edycji jest bardzo wysoki, dlatego tym bardziej nasze osiągnięcie działa na nas motywująco i zachęca do dalszej rzetelnej pracy. Mieliśmy również ogromną przyjemność i honor reprezentować nasze miasto i nasz region, co było nie bez znaczenia dla jury konkursu. Sukces w tak znakomitej imprezie pozwala nam wypłynąć na szersze wody i zaistnieć w nowych miejscach oraz brać udział w wojewódzkich wystawach i imprezach

– komentują właściele jastrzębskiej pasieki.

 

Hanna i Karol Pniok w swojej pasiece pszczelejzajmują się pozyskiwaniem miodu, pyłku oraz propolisu. W swojej ofercie pasieka posada miody różnego rodzaju, m.in. wielokwiatowy, lipowy czy leśny. Miód leśny nagrodzony w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” pozyskiwany jest z pasieki leżącej bezpośrednio w lesie na terenie dzierżawionym od Lasów Państwowych. Pozwala to na pozyskanie miodu o bogatym smaku, niesamowitym aromacie i zróżnicowanym składzie, co podnosi jego walory prozdrowotne i miało wpływ na wyniki konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski.

Niezmiernie nam miło, że doceniono naszą pracę w prowadzonej rodzinnie pasiece, a ziemia jastrzębska może pochwalić się kolejnym sukcesem. A teraz czas już "wrócić na ziemię" i podjąć kolejne obowiązki w pasiece szykując się powoli do końca sezonu pszczelarskiego i odpowiednio szykując rodziny pszczele do zimy, by były w jak najlepszej kondycji i zdrowiu. I z niecierpliwością będziemy wypatrywali kolejnego sezonu szykując się do nowych wyzwań

– dodają nagrodzeni.