Uczniowie wspólnie przygotowali tradycyjne przysmaki na świąteczny stół.
ZS NR 2 od kilkunastu lat współpracuje ze szkołą gastronomiczną po drugiej stronie naszej południowej granicy w Šilheřovicach. Adepci sztuki kulinarnej odwiedzają się, aby wymieniać przepisami, a także poznawać kulturę obu krajów. Jest to tym bardziej istotne, ponieważ nasze miasto mocno stawia na współpracę polsko-czeską, na wzajemne poznanie się mieszkańców jednego przecież regionu.
- Wizyta naszych uczniów w zaprzyjaźnionej szkole czeskiej, tuż przed Świętami Bożego Narodzenia, miała na celu wspólne przygotowanie wypieków na świąteczny stół i poznanie tradycji kulinarnych naszych sąsiadów. Ważnym aspektem jest też wzajemne poznanie się młodzieży, wymiana doświadczeń oraz zapoznanie się ze zwyczajami naszych sąsiadów, nawiązanie zwyczajnych ludzkich kontaktów
- mówi dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel.
Czesi również chętnie współpracują z naszą młodzieżą i mocno stawiają na współpracę ponad granicami.
- ZS NR 2 z Jastrzębia to szkoła o ugruntowanych tradycjach gastronomicznych w Waszym regionie. Cenimy sobie współpracę z nią. Wy Polacy, macie wiele ciekawych pomysłów i można się od Was wiele nauczyć. Dlatego bardzo chętnie współpracujemy z „Korfantym”
- podkreślała Dana Volejničkova, dyrektor czeskiej szkoły.
Jastrzębska młodzież wspólnie z czeskimi kolegami przygotowała świąteczne wypieki. Niektóre z nich były dla Polaków niemałym zaskoczeniem.
- Nie wiedzieliśmy, że w Czechach jedną z tradycji kulinarnych jest przygotowanie wypieków w postaci diabła. Jak się później dowiedzieliśmy, ma on przypominać ludziom, że jeśli będą prowadzić niegodne życie na ziemi, to nie unikną kary symbolizowanej właśnie przez diabła i piekło
- mówił jeden z uczniów „Korfantego”.