UM Jastrzębie-Zdrój: Śląskie Smaki wielkim kulinarnym sukcesem

2 min czytania

Zapachy, smaki i niesamowite kulinarne doznania na festiwalu w Parku Zdrojowym.

XVII Festiwal Śląskie Smaki w Jastrzębiu-Zdroju przeszedł do historii jako niezapomniane kulinarne święto. Całe miasto było w pełnym rozkwicie, a smakosze i pasjonaci kulinariów zostali rozpieszczeni pysznymi potrawami i niesamowitymi pokazami.

Na scenie pojawiły się prawdziwe gwiazdy kulinarnego świata! Remigiusz Rączka, znany w regionie kucharz , popisał się swoimi umiejętnościami i uraczył publiczność wyjątkowymi daniami. Jego kreatywność i pasja włączyły wszystkich w prawdziwą kulinarną magię.

Nie zabrakło również Kingi Paruzel, która oczarowała gości swoim niepowtarzalnym stylem kulinarnym. Jej dania, przygotowane z wielką starannością i umiejętnością, wzbudziły zachwyt i zadowolenie. Kinga udowodniła, że kuchnia śląska w wersji wegetariańskiej może być równie smakowita i apetyczna.

Adam Borowicz, autor żelaznej klapsznity , również zaprezentował się na festiwalu. Jego wiedza i umiejętności kulinarno-literackie zainspirowały wielu entuzjastów gotowania, a jego przepisy były prawdziwym hitem.

Podczas festiwalu zaspokajano najbardziej wyrafinowane podniebienia. Przybyli mistrzowie grilla zaprezentowali prawdziwe arcydzieła kulinarnego smaku. Mięso wzbogacone dymem wiśni i tartym korzyniem, a także pyszne wegańskie propozycje pokazały, że kulinaria śląskie mogą być tradycyjne i innowacyjne jednocześnie.

Nie można zapomnieć o pysznych daniach serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki oraz Food Truck Śląskie Smaki. Każda potrawa była prawdziwym hołdem dla regionalnej kuchni i zachwyciła gości swoim smakiem i wyglądem.

Niezapomniane wrażenie zrobiła również scena muzyczna, na której wystąpiły zespoły takie jak Roszak Show, Bartnicky, a gwiazdą wieczoru był Zespół Pieśni i Tańca Śląsk. Muzyka i tańce urozmaicały atmosferę, tworząc wyjątkową atmosferę święta kulinarnego.

Całe wydarzenie przyciągnęło tłumy gości, którzy w pełni delektowali się nie tylko smakami, ale także atmosferą tego wspaniałego festiwalu

Wyróżnienie należy się nieocenionym kołom gospodyń wiejskich z Jastrzębia-Zdroju: KGW Ruptawa, KGW Bzie, KGW Borynia-Skrzeczkowice,KGW Szeroka ,KGW Górne i KGW Moszczenica. Ich niezwykła współpraca zaowocowała rekordem Polski dla największej sałatki jarzynowej, która ważyła ponad 130 kilogramów! Gratulujemy im serdecznie za tę wyjątkowe osiągnięcie.

Panie z KGW Szeroka również zdobyły złoty fartuch w konkursie kulinarnym. Ich umiejętności kulinarne zachwyciły jury, a dania, które przygotowały, cieszyły podniebienia gości festiwalu.

Wielkie brawa należą się także młodym kucharzom z Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju, którzy wzięli udział w konkursie kulinarnym. Ich talent i pasja imponują i wnoszą świeże spojrzenie do świata kulinariów.

Całe wydarzenie przyciągnęło tłumy gości, którzy w pełni delektowali się nie tylko smakami, ale także atmosferą tego wspaniałego festiwalu.

Urząd Miasta Jastrzębie-Zdrój, jastrzebie.pl/strefa-mieszkanca/aktualnosci/aktualnosc/slaskie-smaki-wielkim-kulinarnym-sukcesem

Autor: krystian