Uczennice z Jastrzębia-Zdroju na podium Okręgowego Konkursu Gastronomicznego
Uczennice z Jastrzębia-Zdroju zdobyły podium w kulinarnym wyzwaniu!
W miniony weekend, 8 kwietnia 2025 roku, odbyła się ekscytująca edycja Okręgowego Konkursu Gastronomicznego „Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box 2025”, w której młode talenty kulinarne z regionu miały szansę zaprezentować swoje umiejętności.

Jastrzębie-Zdrój na kulinarnej mapie Wodzisławia

W Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim rywalizowały drużyny z trzech szkół: ZSE, CKZiU w Żorach oraz ZS nr 2 im. Wojciecha Korfantego z Jastrzębia-Zdroju. Tematem przewodnim konkursu było „Danie wegetariańskie z kaszą w wiosennej odsłonie”, co stanowiło nie lada wyzwanie dla uczestników. Uczennice z Jastrzębia-Zdroju, Martyna Pankowska i Martyna Śmiech, pokazały swoją kreatywność i zdobyły zasłużone III miejsce!

Jakie dania zachwyciły jury?

Dziewczyny przygotowały wyjątkowe wegetariańskie gołąbki oraz pierogi z kaszą, które podano z puree pomidorowym i sosem holenderskim. Uczestnicy mieli jedynie dwie godziny na stworzenie trzech porcji swojego dania, korzystając ze składników dostępnych w spiżarni oraz produktów z tzw. „Black Boxa”, który zawierał m.in. jajo, czerwoną paprykę, świeży szpinak, twaróg i szczypiorek. Profesjonalne jury, w skład którego weszli Anna Wilkowska (PODN Wodzisław Śląski), Olga Serwotka (OL-SERW) oraz Maciej Mrozek – szef kuchni restauracji Contra, doceniło pomysłowość i estetykę przygotowanych potraw. Gratulujemy uczennicom z Jastrzębia-Zdroju ich sukcesu i życzymy dalszych osiągnięć w kulinarnych wyzwaniach!
Opierając się na: Urząd Miasta Jastrzębie-Zdrój