Japońska herbata zielona i jej właściwości, które potrafią zdziałać wiele

Aby nasz tryb życia mógł być nazwany zdrowym, konieczne jest bardzo kompleksowe podejście do tego zagadnienia. Nie wystarczy bowiem to, że będziemy tylko aktywni fizycznie, lub stosując wyłącznie odpowiednią dietę. Wymaga się połączenia tych dwóch, a najlepiej uzupełniając to, o bardzo dobrą i przemyślaną suplementację, jak chociażby regularne spożywanie zielonej herbaty, która nie tylko przyczynia się to zgubienia kilku kilogramów, ale też wesprze proces oczyszczania organizmu z toksyn. Zalet jej picia jest o wiele więcej, a wszystkich nie sposób wymienić nawet bardzo grubej książce. Warto jednak pokusić się o kilka najistotniejszych. Co więcej, niezbędna jest też wiedza dotycząca jej odpowiedniego parzenia.
Kiedy tematem jest ** japońska herbata **na pewno wypada wspomnieć o Gyokuro. Jest to bowiem najlepszy gatunek zielonej herbaty. Nie łudźmy się, że jakakolwiek ekspresowa herbata z marketu, będzie się mogła równać doskonałemu produktowi z prawdziwej herbaciarni. To, co pozwala odróżnić odmiany herbaty od siebie to na pewno jej smak, zapach, wygląd liści oraz zawartość kofeiny. Gatunek, którego zbiory odbywają się bardzo wcześnie rano, gdy obserwuje się jeszcze rosę, uznaję się za najzdrowszy. Dużą rolę odgrywa też miejsce jej pochodzenia oraz sposób zawijania liści.
Co tłumaczy lecznicze działanie zielonej herbaty?
Niemożliwe jest to, aby wyróżnić wszystkie aspekty, które wpływają na zdrowotne właściwości herbaty zielonej. Istotne jest tak naprawdę wszystko, zaczynając już od samych zbiorów. Konieczne jest bowiem to, aby nie doszło do procesu jej fermentacji. Aby temu zapobiec, nie później niż godzinę po zerwaniu liści, muszą one zostać przerobione, aby najlepsze właściwości zielonej herbaty mogły zostać zachowane, a prawda jest taka, że jest ich bardzo dużo.
Nie bez powodu to zdrowa herbata , w końcu jawi się w niej cała lista zdrowych składników. Będą to m.in.: katechiny, polifenole i antyoksydanty. Nie pomijając oczywiście garbików, lipidów, aminokwasów, czy też istotnych mikroelementów i sporej dawki witamin. To tylko niewielki procent tego co powoduje, że zielona to najzdrowsza herbata.
Zadbaj o swoją zdrową sylwetkę, dzięki regularnemu piciu zielonej herbaty
To nie jest tak, że już samo codzienne picie napoju z zielonej herbaty spowoduje, że zaczniemy gubić kilogramy. Nasza dieta w każdym wypadku musi być zbilansowana oraz uzupełniona o aktywność fizyczną. Herbata na odchudzanie , może stać się jednak świetnym dodatkiem, a szczególnie kiedy będziemy ją pić na chwilę przed snem. Wówczas, powinien być to napar z drugiego parzenia, gdyż ten nas odpowiednio nastroi do snu. Niech nie będzie to napar z parzenia pierwszego, który pobudza i orzeźwia. Łatwo się domyślić, że wówczas ciężko o szybkie zaśnięcie.
Wspomniane wcześniej katechiny, to główne składniki odpowiedzialne za właściwości odchudzające zielonej herbaty, natomiast warto też wspomnieć o substancji o nazwie galusan epigallokatechiny. To ona jest bezpośrednią przyczyną tego, że wspomagana jest redukcja tkanki tłuszczowej, wsparte zostaje utlenianie tłuszczy i aktywacja enzymów trawiennych i metabolizm wątroby, a samo wchłanianie się tłuszczów zostaje zahamowane. Wszystko to, potwierdzają badania naukowe.
Zasady parzenia zielonej herbaty
Ciężko oczekiwać, że parzenie zielonej herbaty będzie wyglądało tak samo, jak w przypadku innych naparów. Konieczne jest zastosowanie dobre wody, która musi być miękka i pozbawiona chloru oraz wapnia. Woda z kranu nie będzie odpowiednia, gdyż ta przepełniona jest chlorem, a do tego jest dość twarda. Wykorzystajmy zatem zwykłą niegazowaną wodę mineralną.
Szklanką gorącej wody zalejmy łyżeczkę suszu, natomiast nie róbmy tego wrzątkiem najlepiej, kiedy jej temperatura wynosi 80 stopni Celsjusza. Samo parzenie, powinno trwać około 3-4 minuty. Japończycy i Chińczycy, którzy uznawani są za największych koneserów zielonej herbaty, zawsze wylewają napar z pierwszego parzenia, pijąc dopiero te z kolejnych.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski